Zināmi biroja “Dabīgs produkts” veikto dzeramā ūdens pārbaužu rezultāti
Autors: Solvita Barkāne, 18/06/2010 14:51

Lai pārliecinātos par šobrīd veikalos esošā dzeramā ūdens kvalitāti, birojs “Dabīgs Produkts” sadarbībā ar akreditētu laboratoriju “Vides audits” veica pudelēs fasētu dzeramā ūdens testēšanu ar mērķi sniegt patērētājiem skaidru informāciju par pārbaudes rezultātiem. Kvalitātes pārbaudes tika veiktas sešiem nejauši izvēlētiem ūdens paraugiem - „Kalnavots”, ”Karboniseerimata Joogivesi”, ”Svētavots”, „Everest”, „RIMI karboniseerimata Joogivesi”, „Arkta” .

Pārbaudīto negāzēto dzeramā ūdens paraugu izcelsme ir atšķirīga - pamatā tie ir pazemes ūdeņi no dažādiem urbumiem, izņemot avota ūdeni „Svētavots”, tādēļ arī to ķīmiskais sastāvs ir atšķirīgs.

SIA „Vides audits” laboratorijā tika pārbaudīta un par atbilstošu atzīta avota ūdens „Svētavots” ķīmiskā sastāva atbilstība uz etiķetes uzrādītajām ūdens sastāvu raksturojošo parametru koncentrācijām.

Visos sešos paraugos tika novērtēta mikroorganismu skaita atbilstība normatīviem saskaņā ar MK not. Nr.235 „Dzeramā ūdens obligātās nekaitīguma un kvalitātes prasības, monitoringa un kontroles kārtība” ar groz.līdz 29.09.2009.
 
Konstatēts, ka visos sešos ūdens paraugos mikroorganismu skaits (KVV/ml) gan pie 22oC, gan pie 37oC atbilst iepriekš minētajiem normatīviem.

Dzeramajā ūdenī “Arkta” mikroorganismu skaits vispār netika konstatēts, turpretī avota ūdenī “Svētavots” miktoorganismu skaits (KVV/ml) pārsniedza pusi no pieļaujamā, kaut līdz derīguma termiņa beigām vēl ir 7 mēneši.

Analīžu rezultāti liecina, ka pārbaudītais ūdens ir sagatavots kvalitatīvi, bet, sākoties karstajam vasaras laikam, tirgotājiem jāpievērš uzmanību uzglabāšanas apstākļiem - ja ūdens atrodas veikala plauktā saulē, mikroorganismi tajā var attīstīties straujāk” brīdina SIA „Vides audits” laboratorijas vadītāja Zeltīte Strazda.

Pircēji kļūst arvien zinošāki un izvēlas ūdeni pēc minerālā sastāva atbilstošu savām vajadzībām. Vasaras laikā jāpievērš sevišķa uzmanība ūdens derīguma termiņam un jāizvēlas tirgotāju, kurš nodrošina ražotāja norādītās ūdens uzglabāšanas prasības.

“Šāda veida pārbaudes ir jāveic regulāri un iepriekš nebrīdinot, jo kontrole veicina pārtikas kvalitātes uzlabošanos. Šobrīd ražotāji un tirgotāji paliek arvien atbildīgāki pret sabiedrību, jo apzinās ne tikai sliktas kvalitātes pārtikas ietekmi uz cilvēku veselību, bet arī lielu uzmanību pievērš arī uzņēmuma tēlam,” norāda “Dabīgs Produkts” projektu vadītājs Mārcis Burķītis.

Birojs “Dabīgs Produkts” arī turpmāk plāno veidot līdzīgas pārtikas produktu pārbaudes citās produktu grupās.

“”Dabīgs Produkts” jūtas atbildīgs par cilvēku veselībai nekaitīgu un kvalitatīvu pārtikas produktu piedāvājuma nodrošināšanu Latvijas sabiedrībai. Iedzīvotājiem jājūtas pārliecinātiem par produktu kvalitāti. Šīs pārbaudes vienlaikus informē sabiedrību un liek ražotājiem un tirgotājiem vairāk domāt par produktu kvalitāti ražošanas, pārvadāšanas un uzglabāšanas procesā,” norāda Mārcis Burķītis.